Controverse over "Israëlisch erfgoed" in Palestina

De Israëlische regering heeft beslist om twee heilige plaatsen op de bezette Westelijke Jordaanoever op de lijst van nationaal erfgoed te plaatsen. Volgens premier Benjamin Netanyahu moet zo "onze band met het land worden onderbouwd".

Het gaat om het Graf van de Patriarch in Hebron en het Graf van Rachel, in de buurt van Bethlehem. Het besluit van de regering-Netanyahu zal eventuele vredesgesprekken met de Palestijnen in elk geval niet vergemakkelijken.

Het vredesproces in het Midden-Oosten zit al een tijdje in het slop. Volgens het zogenoemde Stappenplan voor Vrede uit 2002, dat mede door Israël is goedgekeurd, moet er een Palestijnse staat komen in de gebieden die Israël bezet houdt/hield: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Sinds het radicale Hamas het voor het zeggen heeft in de Gazastrook, houdt Israël dat gebied in een economische wurggreep. Op de Westelijke Jordaanoever zijn er dan weer 121 "officieel erkende" joodse kolonies, maar volgens het internationaal recht zijn die illegaal. Dat Israël nu twee plaatsen op de Westelijke Jordaanoever uitroept tot nationaal Israëlisch erfgoed, zal de Palestijnse gemoederen zeker beroeren.