Dodental in Madeira loopt nog verder op

Op het Portugese eiland Madeira hebben aardverschuivingen en modderstromen al aan 42 mensen het leven gekost. Het Portugese leger is onderweg naar het eiland met schepen, helikopters en reddingsmateriaal. Het eiland in de Atlantische Oceaan werd gisteren zwaar getroffen door noodweer.

De schade op het eiland is groot. "Op een kilometer van het centrum van Funchal zijn er overal wegverzakkingen", getuigt de Vlaming Donald Zutterman vanuit het zuiden van het eiland. De hoofdstad Funchal is het zwaarst getroffen.

"De grond zakt in, auto's worden weggesleurd, al het water komt langs de hellingen, en de straten zijn rivieren geworden", zegt Zutterman. De hulpverlening wordt voorlopig door de plaatselijke politie uitgevoerd, "maar dat zijn veel handen te kort", weet Zutterman.

250 mensen zijn dakloos geworden door het noodweer. Volgens de lokale autoriteiten is de storm die het eiland gisteren trof, de zwaarste sinds 1993. Door het noodweer is de luchthaven van Funchal een tijdlang gesloten geweest. De Portugese regering heeft een vliegtuig met een medisch team naar Madeira gestuurd. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, te beginnen vanaf maandag.

Stervoetballer Cristiano Ronaldo, die geboren is op het eiland, zegt dat hij "geschokt en verbijsterd" is door de "tragedie zonder voorgaande" die het eiland heeft getroffen. "Daarom hou ik me beschikbaar om te helpen, in de mate van het mogelijke", deelt hij mee.

Te veel beton op het "bloemeneiland"?

Madeira is ook wel bekend als "het bloemeneiland" of "parel van de Atlantische Oceaan". Jaarlijks brengen zo'n 850.000 toeristen er hun vakantie door. De archipel bestaat eigenlijk uit twee eilanden - Madeira en Porto Santo - en telt zo'n 250.000 inwoners, van wie er zo'n 100.000 in de hoofdstad Funchal wonen.

De laatste decennia kende Madeira een explosieve economische ontwikkeling. Er werden ook grote infrastructuurwerken uitgevoerd die medegefinancierd zijn door de Europese Unie. Vandaag is het gemiddelde inkomen op Madeira zo'n 25 procent hoger dan dat in moederland Portugal.

De milieubeweging heeft scherpe kritiek op die economische ontwikkeling en snelle verstedelijking en klaagt de "politiek van het beton" van de regionale regering van Alberto João Jardim aan.

Getuigen gezocht

Woont of verblijft u zelf op Madeira of kent u mensen die er wonen of verblijven, dan kunt u contact opnemen met onze nieuwsdienst via het e-mailadres nieuws@vrt.be.