Duizenden krakelingen zijn geworpen

In Geraardsbergen is vanmiddag de traditionele krakelingenworp gehouden. Al voor de 51e keer is de krakelingenstoet door het stadscentrum getrokken.

De stoet geeft een kleurrijk beeld van de 25 eeuwen oude geschiedenis van de stad, zoals het Keltische verleden en de nederlaag van Geraardsbergen tegen het leger van de graaf van Vlaanderen. De deken en het stadsbestuur liepen mee in de stoet en hadden historische kledij aan.

De stoet eindigde op de top van de Oudenberg. Daar hield de deken een gebedsmoment samen met het stadsbestuur. Tijdens de plechtigheid dronk het stadsbestuur wijn met levende visjes uit de zilveren kelk uit de 16e eeuw.

Daarna vond de eigenlijke krakelingenworp plaats. Zo'n 10.000 krakelingen werden in het publiek gegooid. Een van de broodjes is de Gouden Krakeling. Wie dat broodje vangt, krijgt een uniek juweel in de vorm van het broodje ter waarde van zo'n 750 euro. Het design is telkens van een andere juwelier uit de streek. 
Het krakelingenfeest moet de nieuwe lente inluiden.