Kinderen die instrument bespelen, lezen beter

Kinderen die een instrument leren bespelen, hebben minder moeite met lezen en kunnen zich beter concentreren als het rumoerig wordt in de klas. Wetenschappers van de Northwestern University in de VS hebben daar onderzoek naar gedaan.

Uit de testen is gebleken dat muzikanten een verhoogde hersenactiviteit hebben die hen in staat stelt om informatie die ze ontvangen via de ogen en de oren, beter te verwerken dan mensen die geen instrument bespelen.

Dat komt omdat de auditieve cortex, het deel van onze hersenen dat geluiden interpreteert, beter en sneller werkt bij mensen met een muziekopleiding dan bij mensen zonder muzikale achtergrond. Daardoor zouden muzikanten beter geschikt zijn om uit de stortvloed van geluiden patronen te horen.

De wetenschappers concluderen dat mensen die goed zijn in het vinden van muzikale harmonieën, ook beter kunnen lezen omdat hetzelfde deel van de hersenen daarbij een rol speelt. "Letters en woorden lezen op een blad gebeurt op dezelfde manier als muziekpatronen horen", zeggen ze.