Robert Mugabe viert zijn 86e verjaardag

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe viert vandaag zijn 86e verjaardag. De oude leider, die het al sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 voor het zeggen heeft in zijn land, denkt er niet aan om zijn functie op te geven.

Mugabe is momenteel het oudste staatshoofd ter wereld. Hij wordt op de voet gevolgd door de Saudische koning Abdullah, die 6 maanden jonger is.

Onder het bewind van Mugabe is Zimbabwe compleet verarmd. Vandaag kan het land zijn eigen bevolking niet meer voeden, onder meer omdat de landbouwsector is ineengeklapt na een controversiële landhervorming.

De overgrote meerderheid van de zowat 12 miljoen Zimbabwanen lijdt honger, de werkloosheid is torenhoog en de economie is een puinhoop. Mugabe wordt ook beschuldigd van tal van schendingen van de mensenrechten.

Sinds een jaar moet de oude Mugabe noodgedwongen samenwerken met voormalig oppositieleider Morgan Tsvangirai, die aan het hoofd staat van de regering. Sindsdien gaat het iets beter met de economie, maar de relaties tussen de president en de premier blijven moeilijk, wat de democratische hervormingen in het land hypothekeert.