Vrachtwagenchauffeurs respecteren inhaalverbod

Vrachtwagenchauffeurs respecteren steeds meer het inhaalverbod bij neerslag op de snelwegen. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).

Sinds 2004 mogen de chauffeurs niet inhalen als het regent, sinds 2007 is de term uitgebreid naar alle vormen van neerslag. De chauffeurs hielden zich daar niet altijd aan. Vooral buitenlandse chauffeurs lapten de regel aan hun laars, meestal omdat ze er niet van op de hoogte waren. Toen de maatregel in 2004 werd ingevoerd, was België het enige land met een inhaalverbod bij regenweer.

Sinds de uitbreiding van het inhaalverbod in 2007 stelt de politie steeds minder inbreuken vast. In totaal zijn sindsdien 3.276 overtredingen vastgesteld: 1.857 in 2007, 872 in 2008 en 547 in 2009. Een dalende trend dus. Volgens Schouppe komt dit dankzij de vele politiecontroles. De wegpolitie besteedt volgens Schouppe permanent aandacht aan het fenomeen.

België is ook niet langer het enige land waar een inhaalverbod geldt. In Frankrijk mogen voertuigen zwaarder dan 3,5 ton geen andere voertuigen inhalen bij sneeuw en ijzel. Ook in Duitsland en Italië zijn soortgelijke maatregelen ingevoerd.

Het aantal vrachtwagens dat betrokken is bij een ongeluk waarbij de slachtoffers een letsel oplopen, blijft wel al jaren gelijk rond de 1.000. Maar het aantal ongelukken met vrachtwagens tijdens regenweer is gedaald.