Grofgebekte Brit verliest zijn toelage

Het grofgebekte Britse Europarlementslid Nigel Farage verliest tien dagen lang zijn vergoeding als parlementslid. Farage weigert zich te verontschuldigen voor zijn beledigingen aan het adres van Herman Van Rompuy. Hij noemde de Europese president vorige week een "dweil".

De anti-Europese Brit vloog vorige week ongemeen hard uit naar Europees president Herman Van Rompuy. Hij zei dat de oud-premier "het charisma van een dweil en het uitzicht van een lagere bankbediende" heeft. Bovendien noemde hij ons land "een onbestaand land". De Poolse voorzitter van het Europese Parlement Jerzy Buzek vroeg vandaag excuses van Nigel Farage aan Van Rompuy, het Belgische volk en zijn collega’s in het Europees Parlement.

Premier Yves Leterme (CD&V) vroeg vorige week al excuses na het incident. Farage weigerde toen en ook nu denkt hij er niet aan om zich te verontschuldigen. "Ik heb er lang over nagedacht en ik ga excuses aanbieden, maar alleen aan de bankbedienden in de hele wereld. Als ik hen heb beledigd, spijt me dat zeer. Ik ga me niet verontschuldigen bij Herman Van Rompuy, het Europees Parlement en de Belgen", aldus het europarlementslid.

Boete van 3.000 euro

Farage voegde er nog eens aan toe dat wat hem betreft België "beter vandaag dan morgen" uit elkaar valt. Nu hij zijn excuses weigert aan te bieden, heeft Buzek voor tien dagen Farages dagelijkse vergoeding als europarlementslid ontnomen. Europarlementsleden krijgen een vergoeding van 298 euro als ze aanwezig zijn op de plenaire vergaderingen. In totaal "verliest" Farage dus net geen 3.000 euro.