"Vlaanderen moet toch ergens beginnen"

Een ambtenaar van de gemeente Dilbeek heeft bijna een diplomatiek relletje ontketend door de "consul van Ivoorkust" halsstarrig in het Nederlands te woord te staan. De consul bleek uiteindelijk komiek François Pirette van Bel RTL te zijn, die de ambtenaar wou uittesten.

Een ambtenaar van de gemeente Dilbeek, in de rand rond Brussel, kreeg deze week telefoon van de consul van Ivoorkust. De consul is het Nederlands echter niet machtig. De ambtenaar aan de andere kant van de lijn mag echter geen Frans spreken en bleef dan ook hardnekkig verder gaan in het Nederlands, zoals de wet het voorschrijft.

Uiteindelijk bleek de man die zich voordeed als de consul van Ivoorkust niet echt een diplomaat, maar een radiomaker van de Franstalige omroep Bel RTL.

Burgemeester Stefaan Platteau verdedigt de betrokken ambtenaar en zegt dat die zich heeft gehouden aan de taalwetten. "Dilbeek ligt in Vlaanderen. Het is weliswaar de eerste gemeente wanneer men Brussel verlaat in de richting van de kust, maar Vlaanderen moet toch ergens beginnen. Vlaanderen begint toevallig in Dilbeek en in Dilbeek wordt Nederlands gepraat."

"Gezien het hier om een consul ging, heeft de betrokken ambtenaar aan zijn chef de toelating gevaagd om toch Frans te mogen spreken. De ambtenaar heeft die toelating gekregen en heeft de man dan in het Frans te woord gestaan. Wij houden ons aan de wet en ik denk dat dat de beste manier van werken is," aldus nog de burgemeester.

Meest gelezen