153 mijnwerkers vast in Chinese mijn

In het noorden van China proberen reddingswerkers 153 mijnwerkers te bevrijden. Die kwamen vast te zitten toen hun mijngang overstroomde. Wellicht is tijdens graafwerken de wand van een oude ondergelopen mijnschacht ingestort.

Netwerken van oude mijnschachten vormen een groot gevaar voor de Chinese kompels, ook al doet de Chinese overheid inspanningen om de veiligheid van de mijnwerkers te verbeteren.

De Chinese mijnen hebben een erg slechte reputatie. Elk jaar komen bij mijnrampen duizenden kompels om het leven. Vorig jaar kwamen officieel 2.631 mijnwerkers om, in 2002 waren er zelfs 6.995 dodelijke slachtoffers.

Het ongeluk deed zich gisterenmiddag voor in de mijn van Wangjialing in de noordelijke Shanxi-provincie. 24 uur na de overstroming hebben reddingswerkers nog steeds geen contact gehad met de geïsoleerde kompels. Reddingswerkers proberen nu om de mijn leeg te pompen (foto's).

Toen het ongeluk zich voordeed, bevonden er zich 261 mijnwerkers in de mijn, maar 108 konden ontkomen of werden gered.