1 op de 3 leraren heeft last van zijn stem

Een op de drie Vlaamse leerkrachten heeft last van zijn stem. En een op de vijf heeft echte stemproblemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het onderwijsblad Klasse. Het gaat in totaal om minstens 30.000 leerkrachten.

Het onderzoek is van logopediste en onderzoekster Bernadette Timmermans. Zij toonde aan dat het probleem al in de lerarenopleiding begint. Zo zou een op de vijf aspirant-leraren last hebben met zijn stem of zelfs al een stemprobleem hebben. Volgens Timmermans kan een minimale training de stemkwaliteit van 75 procent van de studenten al verbeteren.

Stemverlies en keelontsteking, beide door overbelasting, zijn de meest voorkomende stemproblemen bij leraren. Vooral vrouwelijke leraren hebben er last van. De 45- tot 50-jarige leraren klagen het meest over stemproblemen. Dit bewijst dat die vooral na langdurige (over)belasting de kop opsteken.

Alle Vlaamse lerarenopleidingen ontvangen bij de Klasse van deze week een gratis preventiebrochure waarmee ze hun studenten kunnen leren hoe ze hun stem beter gebruiken en minder belasten. TV.Klasse brengt bovendien een instructiefilmpje online waarmee leraren leren hun stem beter te gebruiken