25% Europeanen neemt geen lichaamsbeweging

1 op de 4 Europeanen doet nauwelijks of niet aan lichaamsbeweging. Dat blijkt uit een grote Barometer-enquête onder 26.788 Europeanen waarvan de resultaten vandaag werden vrijgegeven door de Europese Commissie. 40 procent van de EU-burgers gaat ten minste één keer per week sporten.

Inwoners van Ierland en de noordelijke landen zijn het actiefst. Zweden, Finland en Denemarken halen de hoogste score in de rubriek "regelmatig sporten". 23 procent van de Ierse burgers sport vijf keer per week of meer.

Bulgaren, Grieken en Italianen scoren dan weer erg zwak. Amper 3 procent zegt er regelmatig te sporten.

Anderzijds doen mannen veel meer aan sport dan vrouwen, vooral in de categorie van 15 tot 24 jaar. En er is ook een verband tussen de sociaal-economische status en lichaamsbeweging. Van de mensen die rond 15 jaar de school hebben verlaten, zegt 64 procent nooit aan sport te doen. Bij degenen die tot 20 jaar en later hebben gestudeerd, ligt dat percentage beduidend lager, op 24 procent.

Belgen sporten niet "wegens te weinig tijd"

In België zegt 16 procent van de ruim duizend ondervraagden "regelmatig aan sport te doen". Dat aantal ligt hoger dan het Europese gemiddelde van 9 procent. 34 procent geeft aan "af en toe" aan sport te doen, tegenover 31 procent in Europa. Toch doet ook in België 28 procent van de respondenten nooit aan sport, bijna 1 op de 3. Bijna in de helft van de gevallen is dat omdat er te weinig tijd voor is.

De meeste Belgen doen aan lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid (61 procent) en voor de conditie (41 procent). Ook ontspanning, er beter uitzien en het gewicht onder controle houden, zijn vaak voorkomende redenen om aan sport te doen.