37 doden bij explosies in metrostations Moskou

In Moskou zijn bij twee bomaanslagen in de metro zeker 37 doden gevallen. Dat gebeurde in volle ochtendspits. Volgens de burgemeester van Moskou gaat het om zelfmoordaanslagen die werden gepleegd door vrouwen.

De eerste ontploffing vond iets na 8 uur plaats in een wagon in het Loebjanka-station in het hart van de stad. Daar is sprake van 25 doden en tientallen gewonden. De tweede ontploffing vond plaats rond 8.40 uur in het station Park Kultoery, eveneens in het centrum van Moskou. Daarbij zouden zeker 12 mensen zijn omgekomen.

In beide gevallen zouden zelfmoordterroristen zichzelf hebben opgeblazen. Zeker een van hen zou een vrouw zijn. De politie is een klopjacht geopend op twee vrouwen die de daders naar de metro zouden hebben vergezeld. Die zouden zijn opgemerkt op bewakingscamera's.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar volgens Alexander Bortnikov, de topman van de Russische geheime dienst FSB, wijst alles in de richting van rebellen uit de noordelijke Kaukasus.

Metro was al vaker doelwit

De metro van Moskou is een van de drukste ter wereld en vervoert dagelijks meer dan 5,5 miljoen passagiers. Het is niet de eerste keer dat die het doelwit zijn van terroristen. In '77 kwamen er al eens zeven mensen om bij een aanslag van Armeense separatisten.

De meeste aanslagen zijn echter van meer recente datum. In '96 doodde een bom vier mensen. Twee jaar later vielen er drie gewonden bij een andere explosie.

In 2000 vielen er 13 doden bij een ontploffing. De meest bloedige aanslag was die van februari 2004. Toen verloren 40 mensen het leven bij een bomexplosie in een van de metrostations.