80 kerstbomen liggen te rotten achter Kinepolis

Zo'n 80 kerstbomen liggen al maanden te rotten achter het Kinepolis-complex in Hasselt. Ze waren bedoeld om van de huiskamers naar een bos in Wallonië te verhuizen, in het kader van de actie "Adopteer eens een kerstboom", maar het project draaide uit op een fiasco, schrijft De Standaard.

Het idee kwam overgewaaid uit Nederland. Kerstboomverbrandingen vond de vzw Champwell maar niks en dus lanceerde de vzw eind vorig jaar een adoptieproject. Mensen konden bij Champwell een boom aankopen, die later opnieuw opgehaald en in de buurt van Francorchamps herplant zou worden.

Zo'n 2.500 mensen gingen erop in, maar niet iedereen kreeg uiteindelijk ook een kerstboom in huis. Maar enkelen die er wel één kregen, zagen na Nieuwjaar effectief ook iemand om hem op te halen. Contact opnemen met de vzw lijkt al maanden niet te lukken, getuigen enkele gedupeerden in De Standaard.

De krant kreeg de mensen achter de vzw wel te pakken. "We hebben het allemaal een beetje overschat", geeft Machteld Mertens (foto) van Champwell toe. "Door onze onervarenheid." Een 80-tal bomen werd wel opgehaald en ook bij een inzamelactie aan Kinepolis in Hasselt konden eigenaars hun boom kwijt. Al kwam toen maar een handvol mensen opdagen.

Maar die bomen hebben de grond van Francorchamps nooit gevoeld. In tegendeel, ze liggen al sinds half januari te rotten achter het Kinepolis-complex. "Adopteer eens een kerstboom" was bedoeld om de kerstboom na de dienst in de huiskamer van de ondergang te redden, maar draaide dus helemaal anders uit.