"Junkfood even verslavend als drugs"

Wie ongebreideld vette worst, frieten of taart met slagroom naar binnen schrokt, kan net zo afhankelijk worden als een drugsjunkie. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het vaktijdschrift Nature Neuroscience.

Een team van wetenschappers van het Scripps Research Institute in Californië stelde aan de hand van proeven met ratten vast dat junkfood op dezelfde manier het chemische evenwicht in de hersenen overhoop kan halen als om het even welk ander roesmiddel.

Het gaat met name om het systeem van beloning in ons brein. Dat lokt een gevoel van welbehagen uit en bevredigt tijdelijk zowel mens als dier. Maar net als bij drugsverslaafden zet dat systeem ook zwaarlijvigen een hak: hoe meer ze consumeren, des te meer verlangen de hersenen om hetzelfde geluksgevoel van de laatste keer tot stand te brengen.

Volgens de Amerikaanse onderzoekers verloren de ratten in de loop van de studie volledig de controle over hun eetgedrag, wat het voornaamste kenmerk is van verslaving. "Ze gaven zelfs niet af, toen ze met elektrische schokken moesten afrekenen. Dat toont hoe belangrijk het voor hen was de smulpaap te kunnen uithangen", aldus een wetenschapper. Toen ze groenten en sla kregen voorgeschoteld in de plaats van worst en spek, gingen de ratten liever in hongerstaking.

lees ook