Bescheiden winst voor Berlusconi in Italië

Bij de regionale verkiezingen in Italië doet het rechtse kamp van premier Berlusconi het beter dan verwacht. Vooral de Lega Nord, in Noord-Italië gaat fors vooruit.

De centrumrechtse coalitie van Berlusconi nam vier regio's over van centrumlinks, waaronder de regio's van Napels en van Turijn. In het totaalplaatje haalde Berlusconi zes regio's binnen, terwijl centrumlinks er zeven van de elf behield.

Het noorden, met de historische rechtse regio's van Milaan en Venetië, is nu met Turijn helemaal in handen van de Lega Nord gekomen. De partij haalde in Venetië zelfs 35 procent van de stemmen in Milaan, bijna net zoveel als de partij van Berlusconi. Dat betekent dat de premier in zijn regering rekening moet houden met de wensen van de federalistische en xenofobe partij van Umberto Bossi (foto). Zijn eerste eis ligt al op tafel : Bossi wil burgemeester van Milaan worden en het federalisme moet prioriteit worden van de regering.

De regio van Rome ging na een nek-aan-nekrace ook naar de kandidaat van Berlusconi. Een groot succes omdat zijn partij wegens een vormfout niet mee mocht doen en Berlusconi hard campagne voerde om zijn kandidaat via andere partijen toch te promoten. De opkomst is zoals de trend zich doorzet, steeds lager: 64 procent, 8 procent lager dan vijf jaar geleden.