Brandweer protesteert voor Antwerpse stadhuis

In Antwerpen hebben een honderdtal brandweermannen voor aanvang van de gemeenteraad actie gevoerd voor het stadhuis. Ze protesteren tegen het uitblijven van een verhoogde eindejaarspremie.

Het personeel is ook niet te spreken over de openverklaring voor contractuele brandweermannen, die op de gemeenteraad wordt besproken.

"Dat is simpelweg onwettelijk", stellen de drie vakbonden in koor. "Ofwel heb je als stad een vrijwillig brandweerkorps, ofwel een beroepskorps met vastbenoemde brandweerlieden. Daarom dienen we een klacht in bij Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom".

De brandweermannen voerden begin deze maand al een korte prikactie voor de hoofdkazerne aan de Noorderlaan. Woensdag volgt er een overleg met schepen bevoegd voor personeelszaken, Marc Van Peel (CD&V) rond de eindejaarsvergoeding.

"Net als bij ander stadspersoneel vinden we dat contractuele werving ook bij de brandweer moet kunnen. We gaan daarom met graagte de discussie aan met de hogere overheden", zegt Van Peel.