Gezonken deel Zuid-Koreaans schip gevonden

Het Zuid-Koreaanse leger is er naar eigen zeggen in geslaagd het achterstuk van het deels gezonken Zuid-Koreaanse marineschip te lokaliseren. 46 mariniers zijn nog vermist, de overheid hoopt dat ze nog in leven zijn in het schip.

Het marineschip brak vrijdag in de buurt van de zeegrens met Noord-Korea in tweeën na een explosie aan boord. Eerst werd aan een torpedoinslag gedacht, maar later verzekerde de Zuid-Koreaanse overheid dat dat absoluut niet zeker was en de oorzaak bijvoorbeeld ook een zwerm vogels kon geweest zijn.

58 opvarenden konden gered worden, maar 46 mariniers zijn nog steeds vermist. Omdat het achterstuk van het schip gezonken is, hoopt de overheid dat de mariniers nog steeds in leven zijn en mogelijk in luchtzakken in het schip gevangen zitten. In het gezonken deel van het schip, dat nu op de zeebodem ligt, bevinden zich de slaapkamers.

Duikers van de marine gaan nu aan de slag om eventuele overlevenden naar boven te halen. Het wordt hoe dan ook een race tegen de tijd, want als er nog overlevenden zijn, dan zullen die niet lang meer over de nodige zuurstof beschikken. De Zuid-Koreaanse marine krijgt bij haar zoektocht de hulp van vier Amerikaanse marineschepen die in de buurt waren voor militaire oefeningen.