Hoofddoekenverbod voor leerkrachten Charleroi

De gemeenteraad van Charleroi heeft vanavond na een lang debat beslist om leerkrachten van het gemeentelijk onderwijs te verbieden uiterlijke religieuze of filosofische symbolen te dragen.

Het schepencollege van Charleroi besliste vorige week de gemeenteraad te vragen om zich achter het principe van neutraliteit te scharen, zoals vastgelegd door een decreet van de Franse Gemeenschap uit 1994. De beslissing kwam er na een arrest van het hof van beroep van Bergen, dat oordeelde dat een lerares wiskunde die in drie gemeentescholen les geeft haar hoofddoek mag aanhouden, omdat ze de leerlingen niet probeert te bekeren. De stad ging bij Cassatie in hoger beroep, maar dat werkt niet opschortend, waardoor de geschorste lerares weer aan de slag kon.

De gemeenteraad volgt nu het schepencollege. Normaal gezien moet het stadsbestuur nu nog een reglement aannemen waardoor het dragen van elk religieus of filosofisch symbool verboden wordt. Burgemeester Jean-Jacques Viseur kondigde eerder al aan dat de onderwijzeres geen les meer zal mogen geven.