Leuven plaatst extra bewakingscamera's

De stad Leuven gaat extra permanente bewakingscamera's plaatsen in de binnenstad. Met de camera's wil Leuven zich beter wapenen om onder meer nachtelijk vandalisme en gauwdiefstallen tegen te gaan.

Sinds enkele jaren staan al 18 camera's opgesteld op de Oude Markt en 2 in de Mechelsestraat. Binnen afzienbare tijd komen er ook camera's in de Diestsestraat, op het Foch- en Margarethaplein en in de Muntstraat. Dat heeft burgemeester Louis Tobback (SP.A) bekendgemaakt.

De camera's worden vooral gebruikt om overlast zoals vandalisme en gauwdiefstallen tegen te gaan. In een werkgroep werd nagegaan welke de meest overlastgevoelige locaties zijn in de binnenstad. Opvallend is dat er geen camera's komen in de Bondgenotenlaan, de hoofdstraat die het station verbindt met de Grote Markt.

Het schepencollege heeft opdracht gegeven aan een studiebureau om de opstelling van de camera's voor te bereiden. Burgemeester Tobback vermoedt dat de camera's er over twee jaar zullen staan. Leuven besliste ook om 3 procent meer uit te trekken voor de werking van de lokale politie en het aantal agenten uit te breiden van 365 tot 387.