Oppositie Myanmar boycot de verkiezingen

In Myanmar heeft de partij van Aung San Suu Kyi een boycot van de nog dit jaar geplande verkiezingen aangekondigd. Dat heeft de vicevoorzitter van de partij, Tin Oo (foto), aangekondigd na een bijeenkomst van het partijbestuur.

"We zeggen neen tegen deze verkiezingen", zei Tin Oo na afloop. Hij wees speculaties van de hand dat er verdeelheid was binnen de partij over de verkiezingsboycot. Bezwaren tegen deze beslissing waren er niet.

Volgens de kieswet die het militaire regime heeft uitgevaardigd, mogen er geen partijen meedoen aan de verkiezingen die een gevangene als lid hebben. Suu Kyi staat onder huisarrest en komt ten vroegste vrij in november.

De partij van Suu Kyi had de laatste verkiezingen in 1990 met voorsprong gewonnen. De junta negeerde het resultaat echter met de vermelding dat het land eerst een nieuwe grondwet nodig heeft.

Die nieuwe grondwet is nu eindelijk klaar, maar ze bepaalt dat het leger een kwart van alle parlementszetels en sleutelposities in de regering behoudt.

Aung San Suu Kyi won in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten.