Stuk rommel blijkt plots 80.000 euro waard

In het Nederlandse televisieprogramma "Tussen kunst en kitsch" hebben de kunstexperts een bijzondere vondst gedaan. Het Afrikaanse beeldje dat één deelnemer mee had, is 80.000 euro waard.

In het programma mogen mensen een kunstvoorwerp laten taxeren door experts. Die oordelen dan meteen of het voorwerp al dan niet waardevol is. Het beeldje dat nu werd voorgelegd, bleek een 19e eeuwse fetisj te zijn uit Congo.

"Dit soort beelden werd als afgod vereerd en de poppen kregen magische krachten toegedicht", klinkt het. "Dit beeldje werd ingezet om diefstallen op te lossen en zou de schuldigen met ziekte besmetten."

De eigenaar had het beeldje 35 jaar geleden gekocht voor 50 gulden in een rommelig winkeltje in Breda. De bewuste uitzending is nu woensdag op Nederland 1 te zien.