Verpleger handelde "uit onrechtvaardigheid"

Voor het hof van assisen in Gent heeft de 45-jarige verpleger Kurt Dobbelaere gezegd dat hij vanuit een "gevoel van onrechtvaardigheid" handelde. De man moet zich verantwoorden voor viervoudige moord en moordpoging op een aantal bejaarden in een rusthuis waar hij verpleger was.

Kurt Dobbelaere zit al een tijdje in de cel omdat hij enkele bejaarden een dodelijke dosis insuline toediende. Tot vrijdag beweerde hij dat hij handelde in opdracht van zijn overleden moeder. Zij zou hem de kamernummers hebben doorgegeven van de mensen die hij moest vermoorden. Maar volgens de gerechtspsychiaters was de man volledig toerekeningsvatbaar en had hij de "stemmentheorie" verzonnen.

Vrijdag zei zijn advocate dat de verdachte zijn verklaring daarover intrekt. Hij gaf toe dat hij het verhaal over de stemmen had verzonnen en neemt nu de verantwoordelijkheid voor de moorden op zich.

Op zijn proces, dat vandaag van start ging, zei hij in de eerste plaats "vanuit een oneerlijkheidsgevoel" te handelen. "Ik vond het niet eerlijk dat ik mensen verloor - mijn moeder op 55-jarige leeftijd - terwijl iemand van hoge leeftijd nog ligt af te zien. Ik doodde voor een deel om (de slachtoffers) te helpen, maar ik was vooral ontgoocheld dat mensen dicht bij mij me ontvallen waren."

De beschuldigde zei ook dat hij al tijdens zijn jeugd kampte met een manische depressie. Hij erkende dat hij besefte wat hij aan het doen was op het moment van de feiten, maar zei dat hij zich toen in een andere toestand bevond.

Eind deze week wordt een uitspraak in de zaak verwacht.