Werknemers Volvo tevreden met overname

Het personeel, de vakbonden en de directie van Volvo Cars Gent zijn erg tevreden met de overname van het bedrijf door de Chinese constructeur Geely.

"We zijn blij met de overname", zei een arbeider bij het begin van zijn shift vanmorgen. De Chinese overnemer Geely belooft dat de productie en de banen in Gent gegarandeerd blijven. Bovendien hopen de vakbonden en de directie op meer ruimte voor een eigen beleid nu Volvo onderdak vindt bij een kleine autobouwer.

Geely maakte al bekend dat het ook in China een Volvofabriek wil vestigen. In China kan de constructeur goedkoper produceren, maar dat verontrust de vakbonden van Volvo Gent niet. "Die fabriek moet nog worden gebouwd. Daar zullen overigens vooral wagens voor de Chinese markt worden gebouwd, zodat een belangrijk deel van de productie voor Europa en de Verenigde Staten in Gent kan blijven", sust Gino Hautekeete van het ACV.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft anderhalf jaar gezocht naar een overnemer voor zijn Volvofabrieken. Volvo moest van de hand worden gedaan door de financiële crisis. De Chinese autobouwer was al een tijd op zoek naar een stevigere basis in Europa. Bij Volvo Gent werken 4.000 mensen.