Woningfonds moet vaker mensen in de kou laten

Steeds meer gezinnen kloppen aan bij het Vlaams Woningfonds om hun lening over te nemen, omdat ze die zelf niet langer kunnen betalen. Het Woningfonds kan aan die vraag vaak niet tegemoetkomen.

Normaal gezien geeft het fonds enkel leningen aan wie een huis koopt, maar vroeger werden ook leningen overgenomen van gezinnen met betalingsmoeilijkheden. Nu heeft het Woningfonds daar vaak geen geld meer voor, terwijl de crisis net meer mensen in de problemen brengt.

"Onze medewerkers in de provinciale kantoren krijgen inderdaad meer zulke vragen dan vroeger", zegt Danny Pauly van het Woningfonds. "In tijden van economische crisis komen mensen met soms dure woonleningen in de problemen. Een overname van die hypothecaire schulden zou voor heel wat gezinnen met kinderen relevant zijn, maar daar moeten wij meer middelen voor hebben", zegt Pauly.

Het Vlaams Woningfonds biedt gezinnen met minstens 1 kind ten laste en een beperkt inkomen de mogelijkheid om goedkoop te lenen of te huren. In principe neemt het Woningfonds enkel in uitzonderlijke gevallen de lening over van gezinnen die in de problemen komen met hun afbetaling.

Het Vlaams Woningfonds bestaat 25 jaar en lanceert vandaag een chatbox waar iedereen met zijn vragen terechtkan.