Zware celstraffen voor werknemers in China

In China zijn vier werknemers van de Brits-Australische mijnreus Rio Tinto veroordeeld voor omkoping en bedrijfsspionage. Ze krijgen gevangenisstraffen van 7 tot 14 jaar. Onder hen is er ook een Australische zakenman.

De zaak breekt uit na de mislukking van een miljardendeal tussen Rio Tinto en een Chinese staalreus. Volgens waarnemers is dit geen toeval en zint China op wraak.

Met celstraffen tot 14 jaar is het een opmerkelijk zware uitspraak die het zakenleven in China mogelijk moeilijker maakt. "Dit roept toch wel vragen op naar de gangbare zakenpraktijken in China", zegt VRT -correspondent Tom Van de Weghe. "Steekpenningen en omkoperij vormen geen uitzonderingen. Het lijkt erop dat de Westerse zakenman voortaan in de toekomst extra waakzaam moet zijn."

De vier verdachten bekende afgelopen weekend dat ze omgekocht werden in de hoop voor minder zware straffen. Tevergeefs.