Zware straffen voor werknemers Rio Tinto

In China zijn vier werknemers van de Brits-Australische mijnreus Rio Tinto veroordeeld voor omkoping en bedrijfsspionage. De uitgesproken straffen zijn opmerkelijk zwaar, met celstraffen van 7 tot 14 jaar, en zouden de internationale handel in China kunnen bemoeilijken.

De rechtbank in Shanghai veroordeelde onder meer Stern Hu, de Chinees-Australische zakenman die de leiding had over de operaties van Rio Tinto in China.

Hij kreeg 7 jaar cel wegens het aanvaarden van smeergeld en 5 jaar voor het stelen van vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Hij moet in principe 10 jaar in de cel doorbrengen en moet ook een geldsom betalen van zowat 60,000 euro.

Drie andere belangrijke managers van Rio Tinto kregen gelijkaardige straffen. De vier hadden bekend dat ze omgekocht werden, in de hoop een zware straf te ontlopen.

De rechter argumenteerde dat "het schenden van bedrijfsgeheimen grote schade heeft toegebracht aan de Chinese staalindustrie." Australië heeft al ontstemd gereageerd en noemt de veroordeling van Hu "zeer streng".

"Westerse zakenman is maar beter extra waakzaam"

Chinese investeerders hebben het proces van nabij gevolgd en zijn ongerust over de uitspraak. Volgens onze correspondent in China, Tom Van de Weghe, kan de uitspraak de internationale handel in China bemoeilijken.

"De zaak brak uit net na het mislukken van een miljardenakkoord tussen Rio Tinto en een Chinese staalreus. Volgens waarnemers is dit geen toeval en was China belust op wraak. De veroordeling roept vragen op over de gangbare zakenpraktijken in China. Steekpenningen en omkoping zijn er geen uitzondering, zeker niet in de energiesector. Het lijkt er nu op dat de Westerse zakenman die zaken wil doen in China, extra waakzaam moet zijn", aldus Van de Weghe.