10,5 miljoen euro voor kunstalvleesklier

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat een kunstalvleesklier ontwikkelen voor diabetespatiënten. Dat zal gebeuren in een Europees consortium, onder leiding van het AMC. De Europese Commissie subsidieert het project met 10,5 miljoen euro.

Bij mensen met diabetes type 1, de klassieke suikerziekte die niet mee wordt veroorzaakt door overgewicht, werken de insulineproducerende cellen in de alvleesklier niet meer. Deze patiënten moeten zelf meerdere keren per dag hun bloedsuikerspiegel controleren door zich te prikken. Vervolgens spuiten ze de benodigde hoeveelheid insuline bij. Maar het blijkt in de praktijk niet mee te vallen om de glucosewaarden goed onder controle te houden.

Het consortium wil een insulinepomp maken, die gekoppeld wordt aan een onderhuidse katheter. Aan het uiteinde van de katheter zit een sensor die steeds het bloedsuikerpeil aftast. Zodra er insuline nodig is, geeft de pomp dat af. "Maar het is nog niet zo makkelijk om exacte doses te bepalen", zegt internist Hans de Vries van het AMC. "Want er zijn veel factoren die dat beïnvloeden, zoals stress, feesten, menstruatie en inspanning." De onderzoeksgroep wil daarom software ontwikkelen die al deze factoren kan meewegen.

Het consortium bestaat uit zeven academische instituten en vijf industriële partners uit heel Europa. Als de kunstalvleesklier klaar is, gaat de onderzoeksgroep in diverse landen de effecten van het kunstorgaan vergelijken met het resultaat van handmatige controle. De wetenschappers denken dat de kunstmatige alvleesklier uiteindelijk de kwaliteit van leven van diabetespatiënten verbetert en de kosten van de zorg drukt.