"De Lange Wapper is vandaag begraven"

Voor de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) is het duidelijk: de Lange Wapperbrug komt er niet. CD&V en N-VA blijven voorzichtig. Principieel is er wel gekozen voor een tunnel, de Lange Wapper blijft duidelijk plan b.

Vanmorgen hakte de Vlaamse regering de Oosterweel-knoop door. SP.A, CD&V en N-VA kiezen principieel voor een tunnel om de Antwerpse ring te sluiten, als zo'n tunnel tenminste haalbaar en betaalbaar is. Ook Europa krijgt zijn zegje, want de Europese tunnelautoriteit moet beslissen of de tunnel veilig genoeg is. Als aan een van die voorwaarden niet voldaan is, zal de regering terugvallen op de Lange Wapper.

Maar voor de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) is het duidelijk. "De Lange Wapper is vandaag begraven", reageerde hij in Terzake. "We nemen niet alleen afscheid van de Lange Wapper, ook het viaduct in Merksem is geen lang leven meer beschoren", reageerde burgemeester Janssens. "Dat is iets wat mij bijzonder verheugt."

Hoewel over een tunnelvariant nog geen definitieve knopen doorgehakt zijn, heeft Janssens "geen enkele vrees dat de plannen niet verwezenlijkt zullen kunnen worden". "De tunnel is zeer standaard en experts zeggen dat er geen enkel risico is", zegt Janssens. "In een stad waar men een tunnel onder de stad gegraven heeft en één onder het Centraal Station voor de tgv, gelooft geen enkele Antwerpenaar dat die tunnel niet zou kunnen."

Janssens is duidelijk in zijn nopjes met de beslissing van de Vlaamse regering. "Dit had een jaar geleden niemand durven hopen. Het is een overwinning voor de Antwerpse actiegroepen, de bevolking en de hele regio", meent hij.

CD&V en N-VA toch voorzichtiger

Het Oosterweeldossier sleept al een 10-tal jaar aan en ook deze Vlaamse regering kwam al meerdere malen onder stoom te staan. Maar nu kunnen alle coalitiepartijen in de Vlaamse regering zich in de keuze voor een tunnel vinden. Alleen benadrukken de socialisten wel graag de principiële beslissing om voor een tunnel te gaan. Janssens had immers zwaar ingezet op het referendum vorig jaar, toen een meerderheid van de Antwerpenaren de Lange Wapper wegstemden (weliswaar met een lage opkomst).

CD&V en N-VA blijven voorzichtig. Als de studie uitwijst dat de tunnel haalbaar is, komt die er ook. Maar de voorwaarden zijn niet min: het mag niet meer kosten dan de Lange Wapper, de bouw mag niet langer duren en Europa moet groen licht geven. Sowieso zal het resultaat van de studie opnieuw voer voor discussie zijn. Voor de zomervakantie zou er duidelijkheid moeten zijn.

"Dan zal het niet gaan om een automatisme, maar om een politieke beslissing", waarschuwt N-VA-voorzitter Bart De Wever die het in dit dossier niet wil hebben over verliezers en winnaars. Lees: de tunnel op het natuurlijk tracé krijgt nu wel de voorkeur, maar de Lange Wapper is nog niet van tafel. De Wever is tevreden dat er nu eindelijk een beslissing is genomen. "Want zo kon het niet verder. Anders dreigde heel Vlaanderen zich te keren tegen Antwerpen".

Ook minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) blijft voorzichtig. De principiële beslissing voor een tunnel is genomen, maar als die technisch niet haalbaar is, zal men terugvallen op de Lange Wapper, zo klonk het in Terzake.