"LRA-rebellen doodden maximum 25 Congolezen"

De Congolese minister van Justitie ontkent dat de Oegandese rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) honderden mensen hebben vermoord in Oost-Congo in december 2009. Ondertussen duikt het LRA op in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Volgens een rapport dat Human Rights Watch dit weekend publiceerde had de Oegandese rebellengroep LRA in december 2009 minstens 321 Congolezen afgeslacht en talloze mensen verminkt in het oosten van Congo. Dat het LRA dat ontkende was niet echt een verrassing, maar nu zegt ook de Congolese overheid dat die cijfers niet kloppen. "Maximum 25 mensen werden het slachtoffer van het LRA", zegt Lessa Bambi Luzolo, de minister van Justitie in Congo.

Het Verzetsleger van de Heer (Lord's Resistance Army of LRA) werd door het Oegandese leger verdreven uit Oeganda. Sindsdien terroriseert het LRA regelmatig dorpen in de grensstreek van Soedan, Congo en Oeganda. In 2005 vaardigde het Internationaal Strafhof een aanhoudingsbevel uit tegen hun beruchte leider, Joseph Kony (foto).

Op dit moment zou het LRA in de wetteloze Centraal-Afrikaanse Republiek onderduiken. De rebellen vielen al enkele dorpen binnen en zouden er de afgelopen dagen al 26 mensen hebben vermoord.