"Regering beslist om niet te beslissen"

Wie duidelijk minder opgetogen is over de nieuwe piste in het Oosterweeldossier, is oppositiepartij Open VLD, tot vorig jaar als regeringspartij nog nauw betrokken bij de besluitvorming erover. "De regering schuift de hete aardappel door", vinden de liberalen.

De Vlaamse liberalen zijn felle voorstanders van de Lange Wapper, Vlaams parlementsleden Annick De Ridder (kleine foto) en Dirk Van Mechelen (foto bovenaan) voorop. In een eerste reactie laken ze de besluiteloosheid bij de huidige regering. De Vlaamse regering heeft beslist om nog niet te beslissen en koopt tijd die er niet meer is", luidt het.

"Kris Peeters schuift de hete aardappel opnieuw door. Na 10 jaar studeren over de Antwerpse mobiliteitsknoop is deze Vlaamse regering het alleen eens over een nieuwe studie. Gisteren liet Kris Peeters nog in een krant optekenen dat de tijd van studeren voorbij was en minder dan 24 uur later kondigt hij aan dat de Vlaamse regering een nieuwe studie bestelt. Qua bochtenwerk kan dat tellen", stellen De Ridder en Van Mechelen.

Volgens de liberalen moet het "nieuwe studiewerk" de "fundamentele tegenstellingen binnen de Vlaamse regering camoufleren". "De tunnelvariant is al twee keer onderzocht", weet ex-minister Van Mechelen. "De Vlaamse regering gaat nu voor de derde keer onderzoeken wat al door twee studies als financieel en technisch onhaalbaar werd bestempeld. Begrijpe wie begrijpen kan."

Groen! vreest dat de Vlaamse regering sowieso het BAM-tracé zal willen volgen om de Antwerpse ring te sluiten. De Vlaamse groenen blijven zich tegen die optie kanten.

"Of de regering nu kiest voor een brug of tunnel, het tracé is een slechte zaak voor de leefbaarheid van de Antwerpenaren en voor de mobiliteit in de hele regio", zegt Antwerps gemeenteraadslid en senator Freya Piryns. "Groen! blijft consequent neen zeggen tegen elke uitvoering van het BAM-tracé", aldus Piryns.

Vlaams Belang ziet de beslissing van dinsdag als een "afgang" voor minister-president Kris Peeters. Door in het regeerakkoord geen definitieve oplossing vast te leggen, legde de regeringsleider zelf een bom onder zijn regering en ziet hij zich nu gegijzeld door coalitiepartners SP.A en N-VA, stelt voorman Filip Dewinter.

"Toch is het uiteindelijk Antwerpen dat de dupe wordt", klinkt het bij Vlaams Belang. Volgens de partij zorgt het geruzie binnen de regering er immers voor dat het draagvlak voor een groot mobiliteitsproject alsmaar kleiner wordt.

Lijst Dedecker is niet te spreken over de "non-beslissing" van de Vlaamse regering in het Oosterweeldossier. "Na 15 jaar studie heeft de Vlaamse regering vandaag beslist om niet te beslissen en weer eens een nieuwe studie te bestellen", zegt Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen. "Ondertussen blijft het grootste mobiliteitsprobleem van Vlaanderen onopgelost en is het economische hart van Vlaanderen een logistiek drama."