Advocaat De Gelder blijft pleiten voor internering

Jaak Haentjens, de advocaat van Kim De Gelder, vraagt een psychiatrisch tegenonderzoek. Volgens de gerechtsdeskundigen is De Gelder toerekeningsvatbaar en moet hij dus voor een assisenhof verschijnen. Maar Haentjens is het daar niet mee eens.

De Gelder vermoordde in januari vorig jaar een oudere vrouw in Vrasene en stak nadien twee baby's en een opvoedster neer in een kinderdagverblijf in Dendermonde. Uit het psychiatrische verslag van De Gelder, dat door vijf psychiaters is opgesteld, blijkt dat hij toerekeningsvatbaar was op het ogenblik dat hij de moorden pleegde.

Volgens de gerechtspsychiaters wist de 21-jarige man wel degelijk wat hij deed. "Ze stellen unaniem dat de man op het ogenblik van de feiten niet verkeerde in een toestand van krankzinnigheid, noch in een ernstige staat van geestesstoornis of van zwakzinnigheid die hem ongeschikt zou hebben gemaakt tot het controleren van zijn daden", zei procureur Christian Du Four van Dendermonde gisteren.

Voor burgemeester Buyse (kleine foto) is de uitslag van het psychatrische rapport een opluchting. "Ik heb in het verleden vaak met de slachtoffers gepraat en ik kreeg daarbij vaak het signaal dat het een kaakslag zou zijn, mocht De Gelder worden geïnterneerd en er geen proces komen." Buyse is er zich wel van bewust dat een mogelijk assisenproces een zware periode zal zijn voor de slachtoffers. "Maar op het einde is er dan wel een uitspraak over de schuld en wordt de schuldige gestraft. Ik begrijp dat dat voor veel mensen belangrijk is."

Advocaat vraagt tegenexpertise

De raadkamer in Dendermonde heeft vanochtend de aanhouding van Kim De Gelder met drie maanden verlengd. Zijn advocaat Jaak Haentjens zei na de zitting niet te geloven in de toerekeningsvatbaarheid van De Gelder. Hij heeft een tegenexpertise aangevraagd.

Volgens de advocaat staat hij niet alleen met zijn analyse en spreken ook de gevangenispsychiaters in Brugge in hun rapporten van zware psychotische depressiviteit. "De jongen is ziek en de feiten vallen enkel te verklaren vanuit een ziektebeeld. De feiten konden worden vermeden als men hem vroeger geanalyseerd zou hebben", zei Haentjens.