Battle of the sexes woedt in Hollywood

Man en vrouw die elkaar rauw lusten, het is een fenomeen dat Hollywood wel genegen is. In "Mr. & Mrs. Smith" rolden Angelina Jolie en Brad Pitt al vechtend over de grond en nu is het de beurt aan de ex van Pitt, Jennifer Aniston in "The bounty hunter".

In de romantische (?) actiekomedie "The bounty hunter" speelt Gerard Butler de rol van machoman Milo, de premiejager uit de titel. Hij moet, in opdracht van een of andere borgsteller, allerlei soorten mensen opsporen die op borgtocht en dus voorwaardelijk vrij zijn, maar die uiteindelijk niet komen opdagen op hun proces.

Het is niet bepaald een erg prestigieuze job, temeer daar Milo in een vroeger leven een echte agent bij de NYPD is geweest. In dat vroegere leven was Milo ook getrouwd met journaliste Nicole (rol van Jennifer Aniston), maar toen hun huwelijk op de klippen liep, is hij zo zwaar beginnen te drinken dat zijn politiecarrière toen snel de dieperik indook. En nu krijgt Milo plots de opdracht om zijn eigen ex te arresteren, want zij had het te druk met nieuwsjagen om voor een uit de hand gelopen verkeersovertreding tijdig voor de rechter te verschijnen. De premiejager geniet met volle teugen: “Taking your ex to jail... best job ever!”

"Do I ice her or do I marry her?"

Een man die eigenhandig zijn ex in de boeien wil slaan en haar achter de tralies wil deponeren! Tegen betaling dan nog! Is dat niet een beetje vergezocht? Toch niet in Hollywood. Daar schrikt men er niet eens voor terug om de uitdrukking "battle of the sexes" wel héél letterlijk te nemen en dus komedies te draaien rond man en vrouw die elkaar niet alleen figuurlijk naar het leven staan.

Eén van de bekendste voorbeelden in dat verband is de macabere gangstersatire "Prizzi’s honor" uit 1985 van Hollywood-veteraan John Huston, met Jack Nicholson en Kathleen Turner in de hoofdrollen als de zogenoemde "hot-blooded lovers in a cold-blooded business".

In die film speelt Nicholson de rol van Charley Partanna, de zeer loyale en efficiënte, maar niet bepaald snuggere lijfwacht en "hitman" van die Prizzi-familie. Maar dan wordt Charley stapelverliefd op de mooie Irene Walker (rol van Kathleen Turner). In eerste instantie maakt Irene hem wijs dat ze aan de kost komt als fiscaal adviseur, maar vrij snel blijkt dat zij in dezelfde branche actief is als Charley.

Die ziet zich dus voor een existentiële keuze geplaatst: “Do I ice her or marry her?” (“Vermoord ik haar of trouw ik met haar?”). Dat geeft dan onder meer aanleiding tot grappige dialogen in de stijl van: “Het is niet omdat ze een dievegge is en een huurdoder dat ze geen goede echtgenote zal zijn” of ook nog: “Ik wil niet dat mijn vrouw nog werkt”. Maar het wordt natuurlijk extra ingewikkeld als Charley en Irene aan de slag moeten voor verschillende opdrachtgevers die wel heel erg tegengestelde belangen hebben!

Leven van Hollywoodster niet altijd over rozen

Ook in "Mr. & Mrs. Smith" van regisseur Doug Liman uit 2005 draaide het verhaal rond twee huurdoders, meer bepaald: een "hitman" (rol van Brad Pitt) én een "hitwoman" (rol van Angelina Jolie), die zowaar met elkaar getrouwd zijn, maar vreemd genoeg niet van elkaars echte beroepsbezigheden op de hoogte zijn. Tot ze elk van hun kant de opdracht krijgen om... nou ja, de rest kan u zelf wel invullen.

"Mr. & Mrs. Smith" werd indertijd een echte "hitfilm" - in de zin van kaskraker - maar dat had minder met het onderwerp te maken dan met het zogenoemde "Brangelina"-effect. In de Amerikaanse media was toen namelijk al maandenlang een welles-nietesspelletje aan de gang over een potentiële romance tussen Brad Pitt en Angelina Jolie. Die geruchten begonnen reeds tijdens het draaien van "Mr. & Mrs. Smith" te circuleren.

Het was trouwens een opvallend lange draaiperiode, want de opnames werden in de zomer van 2004 maandenlang onderbroken, omdat Brad Pitt naar Europa moest om daar "Ocean's twelve" van regisseur Steven Soderbergh te draaien. En omdat regisseur Doug Liman nogal van "reshoots" bleek te houden, werden er tot midden maart 2005 nog opnames gemaakt voor "Mr. & Mrs. Smith".

En intussen was het droomhuwelijk van Brad Pitt en Jennifer Aniston helemaal op de klippen gelopen! Veiligheidshalve liet de studio op de valreep nog een naar verluidt stomende seksscène tussen Mr. Smith en Mrs. Smith uit de film snijden. Volgens sommigen was dat noodzakelijk om van de keuringscommissie een betere rating te krijgen. Volgens anderen gebeurde het om de vele Jennifer Aniston-fans niet nodeloos te irriteren en dus uit de bioscoop te houden vanwege een al te expliciete vrijscène van de "overspelige" Brad.

En nu moet diezelfde Jennifer Aniston dus opdraven in een romantisch bedoelde actiekomedie als "The bounty hunter", waarin ze door haar ex in de boeien wordt geslagen, over zijn schouder wordt gelegd en dan in de koffer van zijn wagen wordt gedumpt. Het leven van een Hollywoodster gaat inderdaad niet altijd over rozen.

Jan Temmerman