BEA vraagt VRT niet te besparen op muziek

De Belgian Entertainment Association (BEA) is bezorgd over het aangekondigde besparingsplan van de VRT, dat onder meer knipt in entertainment- en muziekprogramma's.

BEA vreest dat met het plan muziekshows zoals "Peter Live", "Eurosong", "Zo is er maar één" en "Steracteur sterartiest" van het scherm zullen verdwijnen. "En dat terwijl ze net de nodige aandacht genereren voor muziek van bij ons en een platform creëren voor lokale artiesten. Vreemd om net dit te willen afschaffen, want de lokale muziekartiesten zijn heel succesvol in Vlaanderen, als je het vergelijkt met lokale artiesten in andere regio's", luidt het.

"Tv-shows leiden tot media-aandacht en extra platenverkoop. Kijk maar naar de MIA's (foto) op Eén: de artiesten die tijdens de show aan bod komen, zien hun plaat meteen stijgen in de Ultratop. Er bestaat een interessante wisselwerking: televisie brengt brood op de plank voor Vlaamse muziekartiesten en daarnaast levert het boeiende televisie op, waar veel mensen graag naar kijken", zegt Olivier Maeterlinck, directeur van BEA.

BEA roept de VRT op om de dialoog over het muziekbeleid op de diverse netten te intensifiëren. Zo moet de openbare omroep volgens de organisatie zijn rol blijven opnemen inzake registratie en uitzending van muziekevenementen.