Bourgeois weigert opnieuw "randburgemeesters"

De drie omstreden kandidaat-burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel zullen nooit worden benoemd. Dat heeft Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) nog eens gezegd.

De kwestie van de drie kandidaat-burgemeesters duurt al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van enkele jaren geleden. Het gaat om François Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem), Arnold d'Oreye (Kraainem) en Damien Thiéry (Linkebeek).

Die zijn door de Franstalige meerderheid in hun gemeente voorgedragen, maar het is de Vlaamse regering die hen al dan niet moet benoemen. Dat zal dus niet gebeuren, aldus de bevoegde minister Bourgeois. Volgens de Vlaamse regering overtreden de drie bewust de taalwetgeving en ze zullen nooit worden benoemd tot burgemeester, zegt Bourgeois nu. Ook zijn voorganger Marino Keulen (Open VLD) had steeds geweigerd om de drie te benoemen.

De Franstalige partij FDF -een onderdeel van de liberale MR- stelt evenwel hun benoeming als voorwaarde voor een akkoord over een staatshervorming.