Dak van Nero's paleis in Rome stort in

Een deel van de Domus Aurea, het "Gouden Paleis" van de Romeinse keizer Nero, is ingestort. In Italië barst het debat over de erbarmelijke staat van enkele monumenten opnieuw los.

Enkele arbeiders waren herstellingswerken aan het uitvoeren toen een deel van het dak instortte. Over een oppervlakte van zo'n 100 vierkante meter kwam het dak naar beneden. Vermoedelijk was op de plaats waar het dak het begaf teveel regenwater bijeen gestroomd.

Nero liet zijn paleis bouwen in 64 na Christus, nadat Rome was getroffen door een grote brand. De Domus Aurea ligt op een heuvel die uitkijkt op het Colosseum en is een van Italië's belangrijkste archeologische sites.

Sinds het paleis in 1999 werd opengesteld voor toeristen, rijzen steeds vaker problemen. Dagelijks bezoeken zo'n 1.000 toeristen het monument. In 2005 ging de Domus Aurea al eens een jaar dicht voor het grote publiek, omdat instortingsgevaar dreigde.

"De restauratie moet onmiddellijk starten om te voorkomen dat ook andere delen van het paleis instorten", zegt opzichter Luciano Marchetti. "Laat dit een waarschuwing zijn. We hebben dringend meer geld nodig om de site te onderhouden." Marchetti liet ondertussen zandzakken plaatsen om de overige muren te stutten.

Gianni Alemanno, de burgemeester van Rome, opent een onderzoek naar de oorzaken van het incident.