Douane voert stiptheidsacties in heel Vlaanderen

In alle Vlaamse provincies worden sinds vanmorgen stiptheidsacties gehouden door de motorbrigades van de douane. "Met de actie willen de douaniers meer garanties om vrijwillig over te stappen van de federale naar de Vlaamse gemeenschap", zegt vakbondsman Aimé Truyens (ACOD).

Het gaat enkel om controles op het vrachtvervoer, personenwagens ontspringen de dans. Die controles vinden onder meer plaats in Oostende, in de Antwerpse haven en in de Limburgse gemeente Lommel.

Vakbondsman Aimé Truyens van het ACOD wijst erop "dat het personeel met de acties schriftelijke garanties vraagt om vrijwillig over te stappen". Op dit moment zijn die er nog steeds niet. Zo moeten 289 federale ambtenaren de overstap maken naar de Vlaamse gemeenschap.

"Volgens mij is er een zeer goede wil aanwezig om de zaak te regelen", aldus een optimistische Truyens. "Vrijdag komt het directiecomité opnieuw samen om de zaak te bespreken. Ik verwacht dat er na de paasvakantie meer duidelijkheid zal zijn. Tegen eind mei of begin juni zou moeten zijn geweten welke personeelsleden moeten verhuizen."

Het Vlaams Gewest wil voor de zomer zekerheid omdat het vanaf september al een tiental mensen wil inzetten.