Hereniging Cyprus in stroomversnelling?

De onderhandelingen over een hereniging van Cyprus, tussen het internationaal erkende Griekse zuiden en het door Turkije bezette noorden, zijn in een stroomversnelling gekomen. Toch zijn er nog flink wat hinderpalen.

Over drie weken moet de Turks-Cyprische leider Ali Talat (foto) naar de kiezer. In de peilingen ligt hij achterop bij de radicale nationalist Eroglu, en dus heeft Ali Talat een opsteker nodig. Na 19 onderhandelen met de erkende republiek Cyprus in het zuiden, lijkt een doorbraak in de maak. Er komt in elk geval een zevende en hopelijk laatste grensovergang in het bergachtige westen. En er is eensgezindheid over een federale republiek.

Drie hinderpalen dienen nog weggeruimd te worden. Hoe strak moet de federatie worden? Wat met de 35.000 soldaten van de Turkse bezettingsmacht en met de aangevoerde boeren uit Anatolië? En hoe de 200.000 in 1974 verdreven Grieks-Cyprioten schadeloos stellen voor verlies van grond en eigendommen?

Voor Ali Talat dringt de tijd. Hij heeft de steun van zijn gesprekspartner, president Christofias. Christofias zelf moet omzichtig handelen: in 2004 stemden de Grieken de opname van Turks-Cyprus in de Europese Unie weg. En Turkije weigert nog altijd Cyprische schepen en vliegtuigen op zijn grondgebied.