Homobeweging laat klacht tegen generaal varen

De Amerikaanse oud-generaal John Sheehan heeft zich verontschuldigd voor zijn uitspraak dat homo's in het Nederlandse leger verantwoordelijk zijn voor de val van Srebrenica. Daarom beslist de homobeweging om de rechtszaak tegen de generaal af te blazen.

Sheehan (foto) verklaarde twee weken geleden tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat dat de openlijke aanwezigheid van homo's in het Nederlandse leger een van de redenen was voor de val van Srebrenica. In de commotie die daarop ontstond, zei Sheehan ook dat Nederlandse generaals daarover bij hem hun beklag hadden gedaan.

In Nederland ontstond veel beroering over de uitspraken van de Amerikaan, niet alleen in het leger maar ook bij verschillende homobewegingen. De stichting Pink Army spande een rechtszaak aan tegen de oud-generaal voor smaad en belediging. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, de belangenorganisatie voor homo's in het leger, sloot zich aan bij dat initiatief.

Maar nu de ex-generaal in een e-mail aan een Nederlandse legerchef zijn excuses heeft aangeboden, beslisten de homo-organisaties om de rechtszaak niet door te zetten.

De holebivereniging COC ziet de verontschuldigingen van de Amerikaan als een overwinning voor Nederland. "Zonder de collectieve verontwaardiging in Nederland over zijn schandelijke uitspraken voor de Senaatscommissie, zou hij nooit tot deze reactie zijn gekomen", zegt COC-vicevoorzitter Vera Bergkamp. "De boodschap dat de generaal zijn excuses heeft aangeboden zal overal blijven hangen, ook in zijn eigen land. De val van Srebrenica heeft niets te maken met het homovriendelijke personeelsbeleid van onze krijgsmacht."

In 1995 werd de Bosnische moslimenclave Srebrenica bestormd door Servische milities. Die brachten 8.000 moslimmannen en -jongens om het leven. Bij Srebrenica waren destijds Nederlandse VN-blauwhelmen gelegerd, maar zij slaagden er niet in het drama te vermijden.