Inflatie stijgt onverwacht naar 1,66 procent

In maart is de inflatie tot 1,66 procent gestegen. Dat is meer dan het Planbureu had verwacht. De index stijgt met 0,42 punten, maar de spilindex is niet overschreden.

Het Planbureau was uitgegaan van een stijging met 1,48 procent. Dat de inflatie hoger klimt dan verwacht, komt volgens het Planbureau door de gestegen olieprijs, de zwakkere koers van de euro ten opzichte van de dollar, en de gestegen prijs van verse groenten.

De consumptieprijsindex bedraagt nu 112,94 punten. Daarmee stijgt die index voor het eerst opnieuw boven de waarde die werd bereikt in juli 2008. Sindsdien was het cijfer geleidelijk teruggevallen om in juli 2009 (110,97) een keerpunt te bereiken. Vervolgens startte een geleidelijke klim.

Een inflatie van 1,66 procent komt in de buurt van "normale" inflatiewaarden van 2 procent. Toch is de situatie nog niet helemaal vergelijkbaar met economisch stabielere tijden. Zo blijft de onderliggende inflatie nog laag en is er een sterke jaar-op-jaarstijging van de olieprijzen.