NASA onderzoekt op hol geslagen Toyota's

De Amerikaanse overheid gaat de ruimtevaartorganisatie NASA inschakelen om technische problemen van het Japanse automerk Toyota te onderzoeken. De VS wil weten waarom die soms plots versnellen.

Volgens Washington beschikt de NASA over de beste knowhow om uit te vissen wat er met de auto's van Toyota aan de hand is. Negen ingenieurs van de NASA zullen daarbij samenwerken met collega's van Toyota.

De voorbije jaren zijn in de VS een aantal ongelukken gebeurd met Toyota's. Die begonnen plots te versnellen zonder duidelijke reden en sommige chauffeurs konden slechts met veel moeite tot stilstand komen, soms door hun auto tegen de vangrails te laten botsen.

Toyota zit erg verveeld met de situatie en vermoedt dat er een softwareprobleem met de installaties is, maar een echt sluitende verklaring is er nog niet gevonden. Er zijn overigens ook nog andere problemen met auto's van het merk vastgesteld in de VS.

De zaak heeft het imago van betrouwbaarheid van Toyota fors ondermijnd en de Japanse constructeur is maar wat blij met de tussenkomst van de NASA.