Nieuw reddingsplan voor Ierse banken

De Ierse regering komt met een nieuw reddingsplan voor de banken op de proppen. Verwacht wordt dat het belang van de overheid in verschillende banken flink de hoogte ingaat. Dat maakte de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan vandaag bekend.

Volgens diverse Ierse media zou de overheid verschillende miljarden pompen in de banken waardoor haar belang fors toeneemt. In de Allied Irish Banks (AIB, foto) zou het staatsbelang stijgen van 16 procent tot meer dan 70 procent. Bij de Bank of Ireland (BofI) neemt de participatie toe van 25 tot 40 procent. Vorig jaar al werd de Anflo Irish Bank volledig genationaliseerd.

Door de crisis in de vastgoedsector en de hoge werkloosheid vormen slechte leningen een gigantisch probleem in Ierland. Die leningen zouden nu worden overgebracht naar de "bad bank" (NAMA), die de overheid vorig jaar oprichtte.

De aankondiging van het reddingsplan leidde al tot een stevige koersval op de beurs. Zo ging het aandeel van AIB vanmorgen met 17,22 procent onderuit.