Saskia De Coster krijgt opschorting van straf

Schrijfster Saskia De Coster heeft opschorting van straf gekregen in de zaak rond een lezersbrief in De Standaard. Daarmee volgt de rechter van de correctionele rechtbank in Brussel het Openbaar Ministerie.

De Coster had een brief naar De Standaard gestuurd waarin ze zware kritiek had op de huidige voorzitter van de Boerenbond Piet Vanthemsche. De brief zelf had ze ondertekend met Noël Devisch, de ere-voorzitter van de Boerenbond.

Volgens De Coster was het een impulsieve grap. "Het was nooit de bedoeling dat die brief zou verschijnen", zei ze. "Ik vond een opiniestuk van Piet Vanthemsche een overdreven en bijna karikaturale verdediging van de vleesconsumptie en in een opwelling heb ik een even karikaturaal antwoord geschreven. Ik heb het dan ondertekend met de naam van iemand die zeker nooit zoiets zou schrijven."

De Coster zei zelf dat ze nooit had verwacht dat de brief zou worden gepubliceerd. Het Openbaar Ministerie had zich eerder al akkoord verklaard met een eventuele opschorting van straf, onder meer omdat de schrijfster al genoeg gestraft is. Door de kwestie verloor ze haar baan als columniste bij De Standaard. Die job bracht haar jaarlijks 5.950 euro op.

De Coster riskeerde een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een geldboete van 1.650 euro. De Coster moet wel 1 euro schadevergoeding betalen aan Devisch. "Ik ga niet in beroep want het is een rechtvaardig oordeel. Ik ga nu vooral opnieuw schrijven", zei een opgeluchte De Coster na het bekendmaken van het vonnis.