Tony Blair mengt zich in kiescampagne

De Britse oud-premier Tony Blair heeft in een toespraak voor de leden van zijn eigen Labour-partij het leiderschap van zijn opvolger Gordon Brown geprezen. Het was zijn eerste speech over de Britse politiek sinds zijn vertrek in 2007. In mei zijn er verkiezingen in Groot-Brittannië.

Blair sprak de partijleden toe in Sedgefield, het district waar hij lange tijd parlementslid voor was en waar hij ook zijn afscheid aankondigde in 2007. Toen moest hij plaatsmaken voor zijn aartsrivaal Gordon Brown die sindsdien premier is van Groot-Brittannië. In mei zijn er parlementsverkiezingen en het belooft een spannende strijd te worden tussen Labour en de conservatieve oppositie.

In zijn toespraak had hij niets anders dan woorden voor lof voor zijn voormalige minister van Financiën. Het land mag dan misschien zware klappen gekregen hebben door de financiële crisis, de economie "is duidelijk op de goede weg" en dat is dankzij het beleid van Brown. "De beslissing om te handelen vergde ervaring, oordeel en moed. Ons land had leiderschap nodig. Gordon Brown had die in huis", aldus Blair.

De Tories (andere naam voor de conservatieven, red.) hopen na 13 jaar terug aan de macht te komen, maar dat zou slecht zijn voor Groot-Brittannië, aldus Blair. De conservatieven zijn duidelijk "verward" en hun verkiezingsslogan "Time for Change" (Tijd voor Verandering) is naar zijn mening een "zinloze slogan".

De schaduw van Irak

Blair was jarenlang zeer populair bij de Britten tot hij de Amerikaanse invasie van Irak steunde in 2003. Sindsdien blijft hij een van de meest omstreden politici in Groot-Brittannië. Onlangs moest hij nog getuigen voor een speciale onderzoekscommissie naar de oorlog in Irak. Volgens een partijwoordvoerder van Labour zal Blair nog meer campagne voeren voor de verkiezingen die begin mei plaatsvinden.

Brown toonde zich vandaag tevreden over de steun van Blair, hoewel beiden jarenlang op de voet van oorlog leefden. Maar het is alle hens aan dek voor Labour. De partij leek lange tijd kansloos, maar volgens de peilingen is het niet ondenkbaar dat de partij voor de vierde keer op rij de verkiezingen wint. Dat zou de eerste keer zijn in de geschiedenis van Labour.