Total krijgt in beroep 200 miljoen euro boete

Met een boete van 200 miljoen euro heeft het hof van beroep in Parijs een hogere geldstraf opgelegd voor olieconcern Total. Ruim tien jaar geleden gebeurde er een ramp met olietanker Erika voor de Frans Atlantische kust.

In eerste instantie werd het bedrijf veroordeeld tot een boete van 192 miljoen euro. Total ging hier niet mee akkoord en ging in beroep, maar vangt nu dus bot. De rechtbank in Parijs bevestigde vanmorgen de strafmaat waardoor het olieconcern en medebeklaagden een geldboete moeten ophoesten van 200 miljoen euro.

"Total was onvoorzichtig om de olietanker te charteren zonder zijn eigen veiligheidsvoorschriften na te leven", aldus de motivering van de rechter in het vonnis. "Het onderhoud van het 20 jaar oude schip Erika was zwaar verwaarloosd."

Toen het schip voor de kust van Bretagne zonk, werden grote delen van de zee en de kust vervuild met weggelopen olie.