"Geen nieuw onderzoek naar de tunnels"

In het Vlaams parlement is gedebatteerd over de Oosterweelverbinding in Antwerpen en de beslissing van de Vlaamse regering om te gaan voor een reeks tunnels. De oppositie stelde veel vragen over zaken die nog onduidelijk waren gebleven.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) veegde meteen de mythe van tafel dat er een nieuw onderzoek zou nodig zijn om uit te maken of er een tunnel dan wel een brug moet komen. "Er worden geen bijkomende studies besteld", zo zei Peeters.

Er zal nu een voorontwerp gemaakt worden, waar de Europese Unie haar fiat moet over geven.

Voor het overige zei Peeters nog in het parlement (foto: de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (links, SP.A) tijdens het debat) dat wanneer de oplossing met de tunnels duurder zou worden, hij daar geen vork wil opplakken. Het zal duurder zijn, met "enige envergure", zo zei hij.

In verband met wie er wat gaat bouwen, zei Peeters dat er nu onderhandelingen lopen met de aannemer Noriant. die eventueel de tunnel onder de Schelde kan bouwen, want daar is geen discussie over. Maar voor al de rest, en dat is bijna tweederde van het tracé, zal er een nieuwe openbare aanbesteding komen en dus ook een zoektocht naar nieuwe aannemers.