"Maingain gaat er wel héél ver over"

De vergelijking van FDF-voorzitter Olivier Maingain over de houding van de N-VA over de niet-benoeming van drie Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand en de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, lokt heel wat verontwaardiging uit. "Bijzonder kwetsend en beledigend voor alle Vlamingen", klinkt het.

Gisteren maakte Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) bekend dat hij de drie Franstalige burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem nooit zal benoemen omdat ze de taalwetgeving niet respecteren. FDF-voorzitter Olivier Maingain maakte daarop de vergelijking met de Duitse bezetting in Wereldoorlog II, toen alleen burgemeesters werden aangesteld die sympathiseerden met de bezetter.

CD&V-vicepremier Steven Vanackere (foto) vindt die uitspraak een belediging voor alle Vlamingen, zo klonk het in de marge van het federale kernkabinet. Vanackere zei dat hij de uitspraken van Maingain "als gematigde Vlaming" als bijzonder kwetsend ervaart. "Er zijn geen nieuwe elementen die erop wijzen dat de drie burgemeesters hun houding hebben gewijzigd. De Vlaamse regering heeft steeds gezegd dat er geen reden was om hen te benoemen als ze dat niet zouden doen. Maingain heeft dus geen enkele reden om zo te reageren", luidt het.

Ook vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) vindt de uitspraken van de FDF-voorzitter "er heel ver over", al liggen ze volgens hem in de traditie van het FDF. "Al 30 jaar geleden vergeleken ze Vlaanderen met de Duitse bezetter, klinkt het. Maingain heeft de grenzen nu duidelijk overschreden, aldus Vanhengel.

Vanackere en Vanhengel eisen dat MR-voorzitter Didier Reynders (foto) zijn verantwoordelijkheid neemt en zich distantieert van de uitspraken van Maingain. Het FDF maakt deel uit van de liberale MR. De Franstaligen liberalen moeten eens nadenken over wie ze in huis hebben en Maingain duidelijk maken dat hij te ver is gegaan, luidt het.

Reynders zelf weigerde elke commentaar over de uitspraken van Maingain. "Ik neem afstand van een zeer slechte en gevaarlijke beslissing van Geert Bourgeois", klonk het kort. "Het is jammer dat een minister dergelijke beslissingen neemt op een moment dat er nog communautaire onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde lopen."

De andere Franstalige partijen CDH en PS noemen de vergelijking van Maingain wel provocerend. Volgens hen willen zowel de N-VA als het FDF de institutionele discussies saboteren. Toch wordt gewaarschuwd om zich niet te laten meeslepen in het communautaire opbod. "De niet-benoeming van de burgemeesters ligt in de lijn der verwachtingen, maar de timing is niet onschuldig. N-VA wil het communautaire vuur wat oppoken, maar we moeten het hoofd koel houden", klinkt het bij Vanhengel. "De N-VA wil stokken in de wielen steken. Laten we niet in die val trappen of meedoen aan kinderachtige spelletjes", aldus CDH-voorzitter Joëlle Milquet.