"Oliefirma's betalen klimaatsceptische lobby"

De Amerikaanse energiebedrijven Koch, Chevron en ExxonMobile betalen klimaatsceptische lobbygroepen om de opwarming van de aarde in twijfel te trekken. Dat zegt milieu-organisatie Greenpeace in een rapport.

"Het is nu duidelijk dat de ontkenning van de opwarming van de aarde geen wetenschappelijke stroming is. Elke journalist, wetenschapper en politicus moet weten dat de ontkenning van de klimaatverandering als een merk is, dat wordt bestuurd door de olie-industrie", stelt Greenpeace in zijn recentste rapport.

Volgens het rapport spant energieconcern Koch Industries de kroon: Koch zou over een periode van 3 jaar 25 miljoen dollar (zo'n 18,5 miljoen euro) hebben betaald aan lobbygroepen die de klimaatopwarming ontkennen, maar ook aan parlementsleden en vooraanstaande Amerikaanse politici. Dat bedrag ligt drie maal zo hoog als het bedrag dat oliebedrijf ExxonMobil aan dezelfde doeleinden besteedde. De verschillende gesponsorde lobbygroepen werken vooral de invoering van een strengere milieuwetgeving tegen, volgens het onderzoek van Greenpeace.

In een reactie ontkent Koch Industries de beschuldigingen van Greenpeace niet rechtstreeks. "Wij investeren ook in de zoektocht naar manieren om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Verder ondersteunen wij een open en wetenschappelijke dialoog over klimaatverandering en de effecten van het energiebeleid op de wereldeconomie", klinkt het in een verklaring van Koch.

De broers Charles en David Koch, die 80 procent van Koch Industries in handen hebben, behoren volgens de gezaghebbende Forbes-lijst tot de twintig rijkste mensen ter wereld.