"Praktijken uit tijd van Duitse bezetting"

Olivier Maingain, voorzitter van het FDF, heeft in de krant La Libre Belgique de belissing van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) om de drie burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel niet te benoemen, vergeleken met "praktijken uit de tijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog".

De niet-benoeming van François Van Hoobrouck, Arnold d'Oreye en Damien Thiéry, de drie Franstalige burgemeesters van respectievelijk Wezenbeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek sleept al aan sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Toenmalig Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open VLD) weigerde steeds om de drie te benoemen omdat ze bewust de taalwetgeving overtreden.

Zijn opvolger, Geert Bourgois (N-VA), maakte gisteren bekend dat de drie nooit benoemd zullen worden. Die beslissing komt op een politiek gevoelig moment, met een deadline over een akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde in zicht. Het Franstalige FDF had de benoeming van de drie burgemeesters (foto links) als voorwaarde gesteld voor een akkoord over de staatshervorming.

FDF-voorzitter Olivier Maingain haalt vanmorgen scherp uit. "Waar gaan we naartoe? Dit zijn praktijken de Duitse bezetting waardig zijn. Het is zoals men tijdens de bezetting burgemeesters benoemt omdat ze de bondgenoten zijn van de bezetter! Een sterke vergelijking, maar het is blijkbaar de geestestoestand van de N-VA. En dat is ondraaglijk. Als de verkozenen het Vlaamse gezag niet behagen, moeten ze verwijderd worden", klinkt het in La Libre Belgique.

"Ik ben geschokt, echt geschokt, dat een minister tot op dit niveau de democratie negeert. Er is maar een periode in de Belgische geschiedenis geweest waar burgemeesters werden aangesteld die niet zijn gekozen door de kiezers, en dat was ten tijde van de Duitse bezetting", herhaalde Maingain zijn uitspraken in De ochtend op Radio 1.

"Dat is een sterke vergelijking, maar dat moet, om aan te tonen dat de N-VA veel te ver gaat. Het is onaanvaardbaar dat verkozen burgemeesters die de wet respecteren, niet benoemd worden. De N-VA is het democratische pad aan het verlaten als ze dat standpunt inneemt. Het is niet omdat het volk burgemeesters kiest die niet in de smaak vallen bij de N-VA, dat ze niet benoemd moeten worden. Ik ben ervan overtuigd dat er in Vlaanderen wel democraten zijn die niet houden van dat extremisme en die de wil van de kiezers willen respecteren."

"De burgemeesters provoceren niemand, Wallonië beledigt niemand, het is de N-VA die provoceert door ze niet te benoemen", klinkt het nog.