"Terugkeer naar beschaving is overweldigend"

In Colombia is een gijzelaar vrijgelaten die meer dan 12 jaar werd vastgehouden door de linkse rebellenbeweging FARC. Pablo Emilio Moncayo was 19 toen hij in 1997 werd ontvoerd, nu is hij 31.
Pablo Emilio Moncayo (rechts) en zijn vader Gustavo (links)

Moncayo, een militair, werd in 1997 samen met zijn collega ontvoerd toen rebellen van de FARC een legerbasis overvielen. Gedurende jaren werd hij vastgehouden in een kamp van de FARC in de jungle.

Moncayo is een van de langst gegijzelden van de FARC. Zijn zaak kwam in de Colombiaanse media toen zijn vader in 1997 een meer dan 1.000 kilometer lange protestmars organiseerde doorheen Colombia. De man werd ook ontvangen door de paus en droeg de laatste jaren kettingen om zijn polsen.

Gisteren werd Moncayo door zijn gijzelnemers overgedragen aan een humanitaire missie. De Colombiaanse senator Piedad Cordoba, bisschop Leonardo Gomez Sema en afgevaardigden van het Internationale Rode Kruis Comité (ICRC) pikten Moncayo op een geheime locatie in het zuiden van Colombia op.

Vervolgens werd de man overgevlogen naar de stad Florencia, 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bogota. Daar werd hij na 12 jaar gevangenschap herenigd met zijn familie (eerste foto links). "Ik dank God en mijn vader", klonk het. "Je hebt er geen idee van hoe overweldigend het is om terug te keren naar de beschaving." Pablo verwijderde ook de kettingen van de polsen van zijn vader, een symbolisch moment (tweede foto links).

De Colombiaanse president Alvaro Uribe heeft de vrijlating verwelkomd. "Colombia ontvangt al wie terugkeert uit gevangenschap met open armen en veroordeelt streng hun ontvoerders." Uribe heeft de FARC de voorbije jaren stevig aangepakt, met hulp van de Verenigde Staten.

Het is de tweede soldaat die deze week door de FARC is vrijgelaten. Zondag nog werd Josue Daniel Calvo vrijgelaten, hij was bijna een jaar gegijzeld.

De FARC voert al meer dan 40 jaar strijd tegen de Colombiaanse regering. Ontvoering wordt daarbij geregeld gebruikt als wapen. Momenteel worden nog zo'n 20 militairen en politieagenten vastgehouden. Bekendste gijzelaar was presidentskandidate Ingrid Betancourt. Zij werd ontvoerd in 2002 en kwam vrij in 2008.