"Tijd voor nieuwe sancties tegen Iran"

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Franse collega Nicolas Sarkozy zijn het eens over nieuwe sancties tegen Iran. Dat hebben beiden na een gezamenlijke persconferentie in Washington aangekondigd.

De Verenigde Staten willen de sancties tegen Iran versterken, omdat dat land niet wil afzien van de verrijking van uranium. Volgens Teheran is dat uitsluitend voor het gebruik in kerncentrales, maar het Westen vreest dat Iran het wil gebruiken voor de aanmaak van kernwapens. De onderhandelingen over het kernprogramma van Iran slepen al jaren aan en telkens als er wat vooruitgang geboekt wordt, steekt Iran nieuwe stokken in de wielen.

Zo was er vorig jaar een voorstel van het Internationaal Atoomagentschap om het Iraanse uranium in het buitenland te laten verrijken, maar nadat Iran daarbij nieuwe voorwaarden stelde, was de maat voor Washington vol en probeert de VS de leden van de VN-Veiligheidsraad te overtuigen om nieuwe sancties af  te kondigen. Rusland en vooral China staan daar niet voor te springen.

"Ik hoop dat we binnen enkele weken een akkoord bereiken", zei Obama over de onderhandelingen in de schoot van de Verenigde Naties. Sarkozy beaamde dat Iran zijn nucleaire ambities moet afzweren en bevestigde dat "de tijd van beslissingen gekomen is".